Hogyan készül a Pepo Papa tökmagolaj?

Ausztriai kirándulásokon gyakran találkozhatunk töktermesztéssel nagy kiterjedésű földeken.
Tőlünk nyugatra nagyon komoly hagyományai vannak a tökmagolaj készítésének és fogyasztásának. Valamikor Magyarországon is virágzott ez a kultúra, aminek a szocializmus vetett véget. A stájer olajtök héj nélküli magjából egy nemesvámosi családi sajtolóban csodálatos ízvilágú és egészséges tökmagolaj készül.

A földeken termesztett tök hosszú úton keresztül jut el az üvegbe töltésig, a folyamat professzionálisan felépített műveletekből áll, magas minőségi követelmények mellett.
A termesztés itthon, az ország keleti felében zajlik, a Peiba Kft magyar gazdáktól vásárolja a magot, több mint ezer hektárról. Nagyon sok termelővel 20 éve együttműködnek, a kapcsolat szinte baráti. A hatalmas – big bag – zsákokban érkező magok nagyon sok baráti összejövetelre elegendőek lennének!

Tökmagolaj készítés, mint látványosság?

Egyre több élelmiszert előállító cégnél van olyan gyakorlat és lehetőség, hogy a vendégeket körbe kalauzolják az üzem területén. Ausztriában nagyon nagy hagyománya van ennek, például a különböző csokigyárakban.
Ilyenkor a nézelődő, érdeklődő bepillantást nyerhet a gyártási folyamatokba és még meg is ízlelheti a készülő finomságokat…
Nos, így van ez a Pepo Papa sajtolóüzemben is! A hatalmas üvegfal mögött meg lehet figyelni a gyártási szakaszokat olyannyira, hogy az ember egyből kedvet kap egy jó kóstolásra. Nem mindennapi látvány és érzés a gyönyörű zöld – egyébként bordó – tökmagolaj, ahogyan a 300 bar nyomással működő prés csövén a tartályba folyik…az illatról már nem is beszélve!

Jópofa tökmagolaj, szigorú körülmények között

Az üzem épületébe érve két nagyon fontos inger is éri a látogatót. Az egyik a tökmag/olaj nagyon finom és erős illata. A másik érdekes inger és látvány a tisztaság. Patika tisztaság és rend van itt, minden a helyén van, nincsenek ottfelejtett dolgok, eszközök. Az üzem területén nagyon szigorú szabályok érvényesek az élelmiszer előállítással kapcsolatban. Csak papucsban lehet belépni, az üzem területén fokozott óvatossággal lehet közlekedni. A rendkívül barátságos és segítőkész kollégáktól megtudtam, hogy a szabályok még az osztrákokénál is szigorúbbak…

Scroll to Top