vitamin, kalória, koleszterin, tökmagolaj

Vitamin, kalória, koleszterin, tökmagolaj

Miért nagyszerűek a delikát magolajok?

Töretlen népszerűségnek örvendenek a hidegen sajtolt magolajok, mert könnyű beilleszteni az étrendbe és kiváló vitamin- és ásványi anyagforrások. Korábbi cikkeinkből már kitűnt, hogy megannyi kutatás igazolja számos betegség gyógymódjaként a hidegen sajtolt magolajok hatékonyságát. Nemcsak a Pepo Papa tökmagolaj jelenti számunkra az egészséges étkezés alapjait, hanem valamennyi elérhető magolaj. A kérdés csupán az, hogy használjuk-e ezeket a nagyszerű élelmiszereket és tudatosan akarunk-e táplálkozni. Ehhez nyújtunk most segítséget pár számadattal.

Mennyi E-vitamint tartalmaz a tökmagolaj?

Régi fogyasztóinknak talán nem kell bemutatni a tökmagolaj vitamintartalmát, de elképzelhető, hogy így még nem hasonlították össze a többi dobogós magolajjal. Nézzük!

10 gramm, vagyis egy adag dióolaj 0,04 mg, mákolaj 1,14 mg, a lenmagolaj 0,047 mg, a tökmagolaj 2,5 mg E-vitamint tartalmaz.

Mennyi kalóriát tartalmaz a tökmagolaj?

A diétás étrend egyik nehézsége, hogy alacsony kalóriaszint mellett igyekszünk tápláló ételt készíteni. Ez sokszor a fantázia vagy minimális ételkészítési tapasztalatok hiánya miatt nem sikerül, és szánalmas látványt mutat a tányérunk. Jó hírünk van! Köztudott, hogy az olajos magvak igen magas kalóriatartalommal rendelkeznek. Sokszor egy-egy marék dió, mogyoró, vagy tökmag elfogyasztása, akár órákra is elegendő kalóriát ad a szervezetnek. 10 gramm tökmagolaj 82 kalóriát tartalmaz, ami egy salátát, egy egészségesebb desszertet is meg tud úgy gazdagítani, hogy közben kontroll alatt tudjuk tartani a kalória bevitelünket. Sok diétázni vágyót segített már a kalóriák számolása abban, hogy kielégítő tápérték mellett tudjanak étkezni a célnak megfelelően anélkül, hogy közben éheznének.

Hogyan hat a koleszterinszintre a tökmagolaj?

Ó, az az átkozott koleszterinszint! Mindenkinek az életében egyszer eljön az a pillanat, amikor az időszakos laborvizsgálat után az orvosa leülteti és azt mondja, hogy: kicsit magas a koleszterinünk!
Jöhetnek a bogyók? Most már nem étkezhetek úgy, mint régen? Pápá csülök?

A koleszterin egy zsírtípus, ami az összes emberi sejtben ott van. Sok hormon alapvázát építi fel, részt vesz a sejtmembrán felépítésében és az epeműködésben. Erősen leegyszerűsítve a dolgot: HDL a jó koleszterin, az LDL a rossz koleszterin. A vér átlagos összkoleszterinszintje 5,2 mmol/l alatt, az LDL 3,4 mmol/l alatt tekinthető jónak, amennyiben nincs semmilyen ismert szív- érrendszeri betegségünk, cukorbetegségünk, vagy veseelégtelenségünk! Ezekben az esetben viszont sokkal szigorúbbak a hatértékek, hogy megelőzzünk egy újabb érkatasztrófát (agyi vagy szívinfarktust, alsó végtagi verőré- szűkületet). Az érvédő HDL nőknél legalább 1,3 mmol/l, a férfiaknál 1 mmol/l kellene, hogy legyen.

Csökkenthető-e a koleszterinszint tökmagolajjal?

Sajnos a genetikai úton örökölt adottságainkat kevés sikerrel tudjuk befolyásolni helyes táplálkozással, és e téren már csak a gyógyszeres kezelés tud komolyabb eredményeket felmutatni, de nagyban hozzájárulhat a normális koleszterin-szint fenntartásához. A folyamatos orvosi (preventív) laborvizsgálatok jelezhetik, hogy étkezésünk nem megfelelő és egy alapjaiban megreformált étkezés és élelmiszer szelekció stabilizálhatja szerveztünk koleszterinszintjét. Ehhez nagyban hozzájárulnak a telítetlen és többszörösen telítetlen zsírsavakat tartalmazó delikát olajok, mint például a Pepo Papa tökmagolaj is. Törődjünk egészségünkkel és járjunk el rendszeres laborvizsgálatokra, hogy időben megelőzhessük a bajt!

Termékeinkért keresse fel webshopunkat —>

Forrás: kalóriaguru.hu, geomedical.hu

Scroll to Top