tökmagolaj bőrápolás vitaminok kollagén

Tökmagolaj a bőre őre

A tökmagolaj sok más magolajhoz képest különösen gazdag bőrjavító tápanyagokban. Telítetlen zsírsavakat, C-vitamint, E-vitamint, cinket, szelént, béta-karotint (A-vitamin), karotinoidokat (antioxidánsokat) és szterineket (lipideket) tartalmaz, melyek erősítik a bőr ellenállóképességét és a regenerálódást. A tökmagolaj rendszeres fogyasztása megőrzi bőre egészségét.

Kíméletesen hidratál

A tökmagolaj tele van olyan telítetlen zsírsavakkal, amelyek mélyen hidratálják a bőrt. Ezek összetétele a tökmag típusától, eredetétől függ, de nagy mennyiségben tartalmaz linolsavat, olajsavat és a palmitinsavat, kisebb mennyiségben sztearinsav és mirisztinsav is található benne. Ez a komplex zsírsav tartalom képes táplálni és hidratálni is a bőrt. Segít helyreállítani a lipidmátrixot a bőr védőrétegében, ami így képes megtartani a benne lévő nedvességet. Helyreállíthatja a száraz bőr nedvességtartalmát, hosszú távon alkalmazva segít beállítani a zsíros bőr optimális zsírtartalmát.
Kutatások igazolják, hogy a tökmagolajban lévő cink és szelén segít egyensúlyban tartani a bőr „zsírosságát”. Ezek az ásványok ugyanis azon dolgoznak, hogy kordában tartsák a zsíros bőrt, még akkor is, ha a zsírsavak mélyen felszívódnak, hogy segítsék a hidratálást.

A tökmagolaj támogatja a kollagéntermelést, hogy a bőr fiatalos legyen

Mint talán ismeretes, a kollagén nagyon lényeges bőrfehérje. A bőr körülbelül 75% -át teszi ki, és segítség abban, hogy telt, vastag és feszes maradjon. Ahogy a kollagéntermelés csökken (az életkorral arányosan), a bőr elkezd „leereszteni” és vékonyodni, lehetővé téve a ráncok és a finom vonalak megjelenését. Sajnos a kollagénmolekulák túl nagyok ahhoz, hogy a bőr egyszerűen felszívja őket, így a legtöbb kollagén tartalmú krém használata nem vezet eredményre.
A tökmagolajban azonban jelen van egy természetes összetevő, amelyről ismert, hogy elősegíti a kollagénszintézist: ez a C-vitamin. Nem csak az alacsony kollagénszint visszafordításában segíthet, hanem a bőr vastagságának növelésében is. Noha nem egy kiwi mennyiségűt rejt egy-egy üvegnyi tökmagolaj, természetessé teszi annak bevitelét. Ezért is fontos, hogy folyamatosan jelen legyen táplálkozásunkban.

Harcol a szabad gyökökkel és az öregedés jeleivel

A tökmagolajnak sok más előnye is van a bőr számára, mint egyszerűen csak a kollagéntermelés stimulálása. A vitaminok mellett a tökmagolaj nagyobb mennyiségben tartalmaz olyan erős növényi vegyületeket, amelyek antioxidáns és öregedésgátló hatásúak. A tökmagolaj bőrtápláló antioxidánsai az E-vitamin, a béta-karotin (az A-vitamin egyik formája) és a karotinoidok. A bőrnek ugyanazért van szüksége antioxidánsokra, amiért a testnek: hogy semlegesítse a szabad gyököket.
A szabad gyökök instabil molekulák, amelyek „megtámadnak” és károsítanak más molekulákat. Ez magában foglalja a bőr nagyon fontos fehérjéit, lipidjeit és szöveteit. Káros hatásuk, hogy a szabad gyökök indukálják azokat az enzimeket, amelyek lebontják a kollagént és az elasztint (a fehérjét, amely rugalmasan tartja a bőrt).
Egyszerűen fogalmazva, a szabad gyökök öregítik a leggyorsabban a bőrt. Az antioxidáns a legjobb védelem ellenük, mivel semlegesítik a szabad gyököket és megakadályozzák azok károsító hatásait.
Fontos tehát, hogy rendszeresen tápláljuk bőrünket antioxidánsokkal, melynek egyik nagyon jó forrása a tökmagolaj.

Termékeinkért keresse fel webshopunkat —>

Forrás: puritywoods.com

Scroll to Top