cukorbetegség, tökmagolaj, vércukorszint, hiperglikémia

Tökmagolaj a cukorbetegség ellen

Medical Association folyóiratban 2013-ban közzétett tanulmány megállapította, hogy a tökmagolaj antihiperglikémiás hatással rendelkezik, ezért hasznos lehet a cukorbetegség természetes kezelésére.

Mi az a hiperglikémia?

Hiperglikémiáról akkor beszélünk, amikor a vércukor értéke éhgyomri állapotban 7 mmol/l feletti, vagy étkezés után másfél órával a 8 mmol/l értéket meghaladja. Amennyiben ez ismételten előfordul, prediabéteszt, illetve cukorbetegséget jelezhet. A már ismert cukorbetegek esetében is előfordulhat magas vércukorszint, aminek az oka lehet kísérőbetegség, de a nem megfelelő ételek fogyasztása és bizonyos gyógyszerek is előidézhetik.

Mi okozhat magas vércukorszintet?

A magas vércukorszintet sok esetben a még fel nem ismert diabétesz okozza, de előfordulhat azoknál a cukorbetegségben szenvedőknél is akik egyébként kezelés alatt állnak.
Az alábbi okok vezethetnek magas vércukorszinthez:

  • nagy mennyiségű gyorsan felszívódószénhidrát fogyasztása
  • napi háromszori rendszeres étkezés hiánya
  • nem megfelelő időpontban alkalmazott gyógyszerszedés, inzulinbeadás
  • stressz
  • testmozgás hiánya
  • gyulladás, fertőzés
  • szokásosnál több cukor fogyasztása, rejtett cukrok figyelmen kívül hagyása
  • hormonális hatás gyermekeknél, terhesség során.

Hogyan hat a tökmagolaj a vércukorszintre?

A fent már idézett tanulmány a tök különböző részeinek antihiperglikémiás hatásait vizsgálta. Az eredmények azt mutatták, hogy jelentősen csökkentette a vércukorszintet és a koleszterinszintet is. Külön vizsgálták a tök húsának és a magjának a hatásait. Azt találták, hogy a tökmag és a belőle készült tökmagolaj hatékonyabb volt. Emellett a napi bevitel és a használat időtartamát is feljegyezték. Minél tovább tartott a kezelés, annál jobb eredményeket értek el a cukorbetegségben szenvedő alanyoknál.

Termékeinkért keresse fel webshopunkat —>

Forrás: doctorhealthpress.com, hazipatika.hu

Scroll to Top