TÖKMAGOS KRÉMMEL TÖLTÖTT KIFLI

tökmagolajos krémmel töltött vajas kifli

Hozzávalók:
500g finomliszt
50 g vaj
350g langyos tej
7g porélesztő
14g só
1 evőkanál cukor
1 tojás kenéshez

Elkészítése:
1., Az élesztőt a cukros tejben felfuttatjuk.
2., A lisztet a dagasztógép táljába szitáljuk, majd beleteszünk minden hozzávalót.
3., Addig dagasztjuk míg teljesen össze nem áll és tiszta lesz az dagasztó tál oldala.
4., A konyhapulton 90-92 grammos adagokra osztjuk és gömböket formázunk belőle. (ne használjunk lisztet, maradjon az asztal száraz)
5., A gömböket megfordítva a pultra tesszük és sodrófával középről kifele 3 sugár irányba háromszöget formázunk belőle. A háromszög talpa nézzen felénk. Emeljük meg a sarkok felet 3 centiméterrel úgy, hogy a csúcs az asztalon maradjon. Kicsit húzzuk magunk felé, amennyit a tészta tud nyúlni, majd tegyük le. Most a csúcsot emeljünk fel és ugyanezzel a mozdulattal nyújtsunk a tésztán a csúcs irányába. Ennek lényege, hogy nem csak a sodrófával nyújtjuk a tésztát, hanem kihasználjuk a tapadást és a tészta ruganyosságát. Így a sodrás szebb lesz.
6., A háromszög talpa még mindig felénk néz. A szélét hajtsuk fel, nyomkodjuk le és sodró mozdulattal tekerjük fel a kiflit. Patkó alakban tegyük sütőpapíros sütőlemezre és fedjük le konyharuhával. Meleg helyen kelesszük duplájára.
7., Kenjük meg felvert tojással és 200°C-os sütőben süssük 20 percig.
+8., Ha tökmagkrémet szeretnénk csinálni akkor a tökmagot először erős lángos gyorsan pirítsuk meg (2 evőkanál). Így erősebb lesz az íze. Hagyjuk kihűlni, majd hántoljuk le. Tegyük kutterbe és őröljük meg. Keverjük össze 1-2 teáskanálnyi Pepo Papa tökmagolajjal és némi sóval. Mielőtt feltekernénk a kifli közepét kenjük meg vele vékonyan. A széleit hagyjuk üresen.

További receptekért kövessetek miket a Facebook oldalunkon!

Recept és fotó: Stiller Tamás, kreatív séf

image_pdfRecept mentéseimage_printRecept nyomtatása

Ajánljuk figyelmedbe még...