KARALÁBÉLEVES TÖKMAGOLAJJAL

Az utolsó karalábékat húztuk ki a földből. Nem kérdés, hogy egy nagy tányér finom, melengető levest készítettünk belőle.
Krémleveseknél rendszeresen alkalmazzuk azt a szabályt, hogy a fő alkotó – jelen esetben a karalábé – súlyának a felének megfelelő mennyiségű zöldség egyveleget adunk hozzá. A használható nyesedékekből egy gyors forralással remek alaplevet készíthetünk pluszba. Így az 1 kg karalábéhoz fél kilónyi répa, póréhagyma, burgonya, gomba, paprika, paradicsom is került a fazékba. Ettől igazán tartalmas és íz gazdag lesz a levesünk. A póréhagymát felszeleteltük és vajon megpároltuk. Ezután adtuk hozzá a darabolt zöldségeket. Felengedtük annyi alaplével, hogy elfedje. Szépen lassan megfőztük, majd turmixoltuk. Egy tálba összekevertünk 2 dl tejfölt és 2 dl főzőtejszínt. Felengedtük fokozatosan a levessel, azaz hőkiegyenlítést végeztük, majd beleöntöttük a fazékba és egyet forraltunk rajta. Ha túl tömör lett- ami nem baj-, akkor egy kevés vízzel korrigáljuk. Sózzuk, kóstoljuk és tálaljuk.
Mi mással, mint egy suhintás zöld arany a tetejére és némi pirított tökmag. Egy szelet ropogós kenyér hozzá és jöhet a kajakóma.
Próbáljátok ki Ti is!

További receptekért kövessetek miket a Facebook oldalunkon!

Recept és fotó: Stiller Tamás, kreatív séf

image_pdfRecept mentéseimage_printRecept nyomtatása

Ajánljuk figyelmedbe még...